Ajankohtaista
 
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen päätökset 14.8.2017
14.08.2017

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus kokoontui Oulussa syyskauden ensimmäiseen kokoukseensa. Maakuntahallitus sai tilannekatsaukset mm. sote- ja maakuntauudistuksesta, Iijoen otva - ja Iijoen vaelluskalakärkihankkeista sekä Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 ohjelman Pohjois-Pohjanmaan liiton toteutuksesta.

Sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelun rahoitus puuttuu kokonaan VM:n budjettiesityksestä

Kevään kehysriihessä huhtikuussa 2017 hallitus päätti 58 miljoonan euron rahoituksesta vuodelle 2018 maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun ja toimeenpanon tukemiseen. Tästä summasta 45 miljoonaa euroa oli tarkoitettu maakunnissa tapahtuvaan esivalmisteluun. Maakuntahallituksen kannanoton mukaan kehysriihessä sovitusta valmistelun perusrahoituksesta on ehdottomasti pidettävä kiinni.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys vaarantaa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun maakunnissa ensi vuodenvaihteessa. Budjettiesityksessä sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun ehdotetaan 166 miljoonan euron määrärahaa maakuntien hallinnon käynnistämiseen, palvelukeskusten perustamiseen ja ICT-muutostukeen. Esivalmisteluun eli maakuntiin lakien hyväksymistä edeltävälle ajalle, arviolta tammi-kesäkuulle, ei esitetä rahoitusta lainkaan.

-          Valtion keskeytymätön rahoitus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun toteuttamiseksi maakunnassa on välttämätön. Asia on hoidettava kehysriihessä, korostaa maakuntajohtaja Jussi Rämet.

Maakuntien omien arvioiden mukaan sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelun kustannukset ovat ajalla 1.7.–31.12.2017 yhteensä noin 22 miljoonaa euroa ilman ICT-kuluja. Uudistuksen valmistelun jatkamisen kannalta tämä on ehdoton vähimmäismäärä myös keväällä 2018. Uudistuksen käynnistämisen siirtyminen vuodella eteenpäin tuo tarvittavaa lisäaikaa käytännön valmistelutyöhön maakunnissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että esimerkiksi valmisteluun rekrytoitujen henkilöiden määrää voitaisiin vähentää, koska se tarkoittaisi töiden keskeyttämistä.

Kannanotto kokonaisuudessaan tiedotteen liitteenä.

Lisäksi maakuntahallitus mm.
- hyväksyi talous- ja toimintasuunnitelman strategiset painopisteet vuosille 2018–2020
- hyväksyi Monetra Oy:n osakkeen merkitsemisen Poh­jois-Poh­jan­maan liitolle.

Esityslista kokonaisuudessaan on nähtävillä Pohjois-Pohjanmaan liiton sivuilla osoitteessa http://ppohjanmaa.tjhosting.com/kokous/2017450.HTM

Kokousaikataulu
Maakuntahallituksen seuraava kokous pidetään 11.9.2017.

Lisätietoja:
maakuntajohtaja Jussi Rämet, p. 040 5863 877