Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Pendelöinti

Työpaikkaomavaraisuus ilmaisee alueen työpaikkojen ja alueella asuvan työllisen työvoiman määrän välisen suhteen.

Pohjois-Pohjanmaan seutujen välinen pendelöinti ja isoimmat pendelöintivirrat muihin maakuntiin. Viraat selitetty tekstissä

Työpaikkojen määrä kasvoi joka vuosi Pohjois-Pohjanmaalla vuodesta 2015 aina vuoteen 2018 asti, kunnes työpaikkamäärä aleni vuonna 2019. Pudotusta vuonna 2019 tuli noin 500 työpaikan verran (-0,3 %). Vain Oulun seudulla työpaikkamäärä kasvoi, reilulla tuhannella työpaikalla (+1,0 %). Eniten työpaikkoja katosi Raahen seudulta -686 (-5,2 %), Ylivieskan seudulta -447 (-2,6 %) ja Oulunkaarelta -246 (-3,6 %). Pendelöinti Oulun seudulle on kasvanut tasaisesti viimeisen viiden vuoden aikana Oulunkaaren seudulta. Myös Raahen seudulta pendelöinti Oulun seudulle kasvoi aiempina vuosina, mutta vuonna 2019 pendelöinti kääntyi laskuun. Vastaavasti pendelöinti Oulun seudulta väheni niin Raahen kuin Oulnkaaren seuduille vuonna 2019. Pääsääntösesti pendelöinti eri seutujen välillä vähentyi viime vuoden aikana, mutta toisen suuntaistakin kehitystä on tapahtunut. Pendelöinti kasvoi viime vuonna esimerkiksi Oulun seudulta Koillismaan ja Nivala-Haapajärven suuntaan.

Maakuntatasolla tarkasteltuna pohjoispohjalaiset pendelövät ahkerimmin Uudellemaalle ja Pohjois-Pohjanmaa myös saa eniten pendelöijiä Uudeltamaalta. Pohjois-Pohjanmaan työssäkäntiliikenne on vilkasta myös Lapin ja Keski-Pohjanmaan kanssa.