Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Tapahtumat

Halutko tietää lisää Euroopan unionista? Etsitkö EU-tietoa oppitunnille tai muuhun tarkoitukseen?

Ota yhteyttä EU-tietopisteeseen!

sähköposti:
eu-tietopiste@pohjois-pohjanmaa.fi

Seuraa EU-tietopistettä sosiaalisessa mediassa!
Twitter: PP_EUtietopiste
Instagram: pp_eutietopiste
Facebook: EU Pohjois-Pohjanmaalla


Eurooppa-päivää vietetään helatorstaina – OSAO:n opetusravintola Hilikussa avautuu pop-up kahvila Café Europe

Eurooppa-päivää vietetään toukokuun 9. päivänä. Oulussa Eurooppa-päivän kunniaksi avautuu Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen ja OSAO:n opetusravintola Hilikun yhteistyönä pop-up kahvila Café Europe.

Kahvila on avoinna kolmen päivän ajan 7.–9. toukokuuta, ja sen toiminnasta vastaavat opetusravintola Hilikun opiskelijat. Kahvilan tarjoilut ovat heidän valmistamiaan ja opiskelijat hoitavat myös sen käytännön järjestelyitä.

Opiskelijoiden työnäytös juhlistaa Eurooppaa ja Suomea sen osana. Tämä näkyy pop-up kahvilan tarjonnassa: listalta löytyy ranskalaisia ja keskieurooppalaisia herkkuja mutta myös suomalaisia korvapuusteja. Kansainvälistä tunnelmaa luo myös kahvilaherkkujen tarjoilu suoraan pöytiin.

Café Europessa on myös ohjelmaa. Musiikkiduo Oona-Karita ja Eemeli esiintyvät tunnin välein keskiviikkona ja torstaina. Tiistaina musiikkia on luvassa koko iltapäivän ajaksi. Lisäksi pohjoispohjalaisilla eurovaaliehdokkailla on mahdollisuus käydä esittäytymässä kahvilayleisölle open mic -tilaisuudessa keskiviikkona 8.5. kello 15–16. Ohjelman järjestämisestä vastaa Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopiste.

Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopiste ja opetusravintola Hilikku toivottavat kaikki tervetulleiksi juhlimaan Eurooppa-päivää!

Kahvilan aukioloajat:
ti 7.5. klo 15–18 (19)
ke 8.5. klo 12–17 (18)
to 9.5. klo 12–17 (18)
Osoite:
Opetusravintola Hilikku, Kasarmintie 8H, Oulu

Menneet tapahtumat

Euroopan kielten päivä 26.9.

Euroopan kielten päivää vietetään 26. syyskuuta. Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopiste on päivän kunniaksi mukana Oulu yliopiston kieli- ja viestintäkoulutuksen ja OAMK:n kielikeskuksen yhdessä järjestämässä tapahtumassa.

Kello 10-13 EU-tietopisteellä voi tutustua EU-työuraan ja kielitaitovaatimuksiin. Jaossa on myös informaatiota EU:sta yleensä. Kello 14-16 ohjelmassa on paneelikeskustelu, johon osallistuu myös Euroopan komission kansalaisviestinnän päällikkö Kati Laitinen.

Komission puheenjohtajan puhe EU:n tilasta 13.9.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää vuotuisen State of the union -puheen syyskuun 13. päivänä. Kyseessä on von der Leyenin kauden viimeinen puhe komission puheenjohtajana, sillä kesäkuussa 2024 pidetään europarlamenttivaalit.

Puheessaan von der Leyen määrittelee päätehtävät ja keskeisimmät aloitteet tulevalle vuodelle Euroopan unionin toiminnassa. Voit seurata puhetta livenä linkin kautta.

Puhutaan Euroopan tulevaisuudesta Oulussa 8.9.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen akatemiatutkija Timo Miettinen esitelmöi Euroopasta Oulussa perjantaina 8. syyskuuta. Esitelmä alkaa kello 16 kulttuuritalo Valveella Makujen Paljetti -kahvilan esiintymistilassa. Miettisen puheenvuoro on samalla Oulun kirjailijaseuran Uuden kirjallisuusfestivaalin avajaistilaisuus.

Miettisen alustuksen jälkeen kello 17 alkaen on paneelikeskustelu Euroopan nykytilasta ja tulevaisuudesta. Paneeliin osallistuvat Timo Miettisen lisäksi professori Jouni-Matti Kuukkanen Oulun yliopistosta, Pohjois-Pohjanmaan liiton kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä sekä entinen kansanedustaja, ministeri ja europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari. Keskustelun pohjana on Timo Miettisen, vuoden 2021 historiateoksena palkittu kirja Eurooppa – Poliittisen yhteisön historia (Teos 2021).

Eurooppa-tilaisuuden järjestävät Suomen tietokirjailijat ja Oulun kirjailijaseura yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan liiton EU-tietopisteen kanssa. Seuraavat EU-vaalit pidetään Suomessa vajaan vuoden kuluttua 9. kesäkuuta 2024.

Tule Hurmokseen EU-tietopisteelle 7.9.!

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan (OYY) ja Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (OSAKO) sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan O’Diakon yhteinen lukuvuoden avajaistapahtuma Hurmos koittaa 7.9. Tapahtuma yhdistää OYY:n ja OSAKO:n omat avajaistapahtumat Vulcanalian ja Preludin koko oululaisen korkeakouluyhteisön suureksi opiskelijakulttuurin juhlaksi, ja tänä vuonna myös Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopiste osallistuu juhlintaan Linnanmaan päivätapahtumassa.

Tietopisteen ständi sijaitsee Linnanmaan kampuksen ikonisella paikalla: vihreiden naulakoiden tuntumassa. Tietopisteellä on yksi tapahtuman virallisista passiständeistä. Tehtävän suoritettuasi saat yhden leiman passiisi ja olet askeleen lähempänä tapahtuman haalarimerkin saamista. Samalla voit tutustua EU:hun ja tietysti saat Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen ständiltä myös tietopisteen virallisen haalarimerkin täytettyäsi kyselylomakkeen.  

Nähdään Hurmoksessa kello 12-17!

Tietopiste Oulu kylässä -festivaalilla 1.9.

Oulun päiviä vietetään 1.–3. syyskuuta eri puolilla kaupunkia ja kyliä. Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopiste on mukana tapahtumassa perjantaina 1. syyskuuta kello 13–19 Kuusisaaressa pidettävässä Oulu kylässä -festivaalissa. EU-tietopisteen teltalla on jaossa ilmapalloja ja informaatiota Euroopan unionista. Perheen pienimille löytyy askartelu- ja piirustuspiste. Teltalla kyselylomakkeen täyttäneet osallistuvat myös arvontaan.

Kaikille avoimessa ja maksuttomassa tapahtumassa voi tutustua yli 50 erilaiseen toimijaan, kuten monikulttuurikeskukseen Villa Victoriin, Kiertokaareen, Oulun teatteriin ja lukuisiin yhdistyksiin.

Ohjelmaa on runsaasti kahdella eri lavalla ja kello 17 pidetään siltatanssit Kissankoskenrannan sillalla. kansanomaisia perinnetansseja ohjaa ja vetää Rällä-yhtye. Festivaalin päättää kello 18 alkava yhteislaulutilaisuus, jossa lauletaan tuttuja kappaleita pohjoisesta Mikko Alatalon johdolla.

Komissaari Jutta Urpilaisen kyselytunti 8.5. Oulussa

Eurooppa-päivän aattona 8.5. Oulussa vierailee EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen. Voit kohdata hänet kaikille kansalaisille avoimen kyselytunnin yhteydessä. Tule kysymään mieltäsi askarruttavasta asiasta suoraan komissaarilta!

Kyselytunti pidetään maanantaina 8.5. kello 11.00–11.45 kulttuuritalo Valveella kahvila-ravintola Paljetissa. Tarjolla on ilmaiset pullakahvit 30 ensimmäiselle paikalle saapuneelle kuulijalle.

Mikä on pohjoisen rooli muuttuvassa Euroopassa?
Eurooppa-päivän keskustelu Valkean Kesäkadulla 9.5.

Varsinaisen Eurooppa-päivän päätapahtuma on tiistaina 9.5. kello 13.15–14.30. Kauppakeskus Valkean lavalla Oulussa käydään keskustelua pohjoisen roolista muuttuvassa Euroopassa. Aiheesta puhuvat professori Eeva-Kaisa Prokkola Oulun yliopistosta ja erityisasiantuntija Eerikki Vainio Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimistosta. Keskustelun päättää Euroopan yliopistoinstituutin (EUI) School of Transnational Governance -keskuksen johtaja Alexander Stubb (etäyhteys). Keskustelua johtaa Pohjois-Pohjanmaan liiton kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä.

Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen esittelypiste on myös Kauppakeskus Valkeassa tiistaina 9.5. EU:sta kiinnostuneet voivat tulla juttelemaan kello 12–15 Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen esittelypisteelle. Samalla he voivat tutustua Oulu2026-hankkeeseen, joka osallistuu myös Eurooppa-päivän viettoon. Jaossa on EU-aiheisia tuotteita ja kirjoja.

Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Sitä vietetään joka vuosi 9.5. Schumanin julistuksen muistoksi. Schuman esitti julistuksessaan idean Euroopan maiden välisestä yhteistyöstä, mitä pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.