Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Barents yhteistyö

Barentsin euroarktinen neuvosto

Barentsin euroarktinen neuvosto perustettiin Norjan Kirkkoniemessä 1993. Neuvoston jäseniä ovat Pohjoismaat, Venäjä ja EU-komissio. Barentsin euroarktinen neuvosto kokoontuu ulkoministerien johdolla kahden vuoden välein. Neuvoston kokousten välillä toimintaa koordinoi virkamieskomitea (CSO). Neuvostoa johtaa 2021-2023 Suomi. Tutustu Suomen Barents-ohjelmaan.

Barentsin alueneuvosto

Samaan aikaan Barentsin euroarktisen neuvoston kanssa perustettiin myös Barentsin alueneuvosto. Alueneuvostoon kuuluu 13 maakuntaa, lääniä tai vastaavaa aluetta Barents-maiden pohjoisilta alueilta. Suomen Barents-jäsenalueita ovat Pohjois-Pohjanmaan, Lapin sekä Kainuun maakunnat, Norjasta Finnmark, Nordland ja Tromssa ja Ruotsista Norrbotten ja Västerbotten. Venäjän Barents-alueita ovat Murmanskin ja Arkangelin alueet, Karjalan ja Komin tasavallat sekä Nenetsian autonominen piirikunta. Barentsin alueneuvostoa johtaa 2021-2023 Nenetsin autonominen piirikunta.

Barentsin alueneuvosto kokoontuu yleensä kahdesti vuodessa. Alueneuvoston kokousten välillä toimintaa koordinoi Barentsin aluekomitea. Pohjois-Pohjanmaan liitosta Barentsin alueneuvoston jäsen on maakuntajohtaja Pauli Harju ja Barentsin aluekomitean jäsen on kansianvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä.

Tutustu Barentsin yhteistyöhön

Lue uutinen Barentsin alueen yhteistyötä edistävästä uudesta rahoitusvälineestä.

Barentsin aluekomitea valmistelee alueneuvoston päätösasioita. Alueneuvostoa johtaa kuvassa Markus Karlsen Finnmarkin alueelta. Finnmarkin maakunta johti Barentsin alueneuvostoa 2017-2019.

Alla olevassa kuvassa on kuvattu Barentsin yhteistyötä valmistelevat työryhmät