Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Barents yhteistyö

Barentsin euroarktinen neuvosto täytti 30 vuotta 2023

Barentsin euroarktinen neuvosto perustettiin Norjan Kirkkoniemessä 1993. Neuvoston jäseniä olivat vuoteen 2023 asti Pohjoismaat, Venäjä ja EU-komissio. Venäjä ilmoitti eroavansa Barentsin euroarktisesta neuvostosta 18.9.2023. Barentsin euroarktinen neuvosto kokoontuu ulkoministerien johdolla kahden vuoden välein. Neuvoston kokousten välillä toimintaa koordinoi virkamieskomitea (CSO). Neuvostoa johtaa lokakuusta 2023 alkaen troikka Suomi-Ruotsi-Norja. Tutustu vuosien 2021-2023 Suomen Barents-ohjelmaan.

Barentsin alueneuvosto

Samaan aikaan Barentsin euroarktisen neuvoston kanssa perustettiin myös Barentsin alueneuvosto. Alueneuvostoon kuuluu 13 maakuntaa, lääniä tai vastaavaa aluetta Barents-maiden pohjoisilta alueilta. Suomen Barents-jäsenalueita ovat Pohjois-Pohjanmaan, Lapin sekä Kainuun maakunnat, Norjasta Finnmark, Nordland ja Tromssa ja Ruotsista Norrbotten ja Västerbotten. Venäjän Barents-alueita ovat Murmanskin ja Arkangelin alueet, Karjalan ja Komin tasavallat sekä Nenetsian autonominen piirikunta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan keskeytti Barents-yhteistyön Venäjän alueiden kanssa. Pohjois-Karjalan maakunta on toiminut Barentsin alueneuvoston puheenjohtajana lokakuusta 2023 alkaen.

Barentsin alueneuvosto kokoontuu yleensä kahdesti vuodessa. Alueneuvoston kokousten välillä toimintaa koordinoi Barentsin aluekomitea. Pohjois-Pohjanmaan liitosta Barentsin alueneuvoston jäsen on maakuntajohtaja Jussi Rämet ja Barentsin aluekomitean jäsen on kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä.

Tutustu Barentsin yhteistyöhön
Lue uutinen Vihreän siirtymän mahdollisuuksista Barentsin alueella (julkaistu 15.2.2023)

Tutustu Barentsin alueen liikennejärjestelmähankkeeseen New North.

Barentsin aluekomitea valmistelee alueneuvoston päätösasioita. Alueneuvostoa johtaa kuvassa Markus Karlsen Finnmarkin alueelta. Finnmarkin maakunta johti Barentsin alueneuvostoa 2017-2019.

Alla olevassa kuvassa on kuvattu Barentsin yhteistyötä valmistelevat työryhmät