Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kuntatalous

Valtionosuudet vuonna 2025

Tarkastelu perustuu pääosin Valtiovarainministeriön 29.4.2024 julkaisemiin ennakollisiin valtionosuuksien laskentatietoihin vuodelle 2025. Verotuloihin perustuva tasaus perustuu valtiovarainministeriön huhtikuussa tekemiin veroennusteisiin. Kotikuntakorvauksista ja opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuudesta ei ole käytettävissä arviota vuoden 2025 luvuista, joten osassa taulukoista on käytetty vuoden 2024 tietoja kokonaiskuvan saamiseksi. Tässä esityksessä laskennallisten tekijöiden perusteella määräytyvä valtionosuus on laskettu siten, että omarahoitusosuuden jälkeinen valtionosuus jaetaan kunkin laskennallisen tekijän kustannusten suhteessa.

Vuoden 2025 alusta valtiolta kuntiin siirtyvien TE-palvelujen rahoitus

Vuonna 2025 TE-palvelujen rahoituksesta 50 % määräytyy arvioitujen kustannusten ja 50 % laskennallisten kustannusten mukaan. TE-palveluiden rahoituksen laskennalliset kustannukset muodostuu 18-64-vuotiaiden, työttömien ja palveluksessa olevien sekä vieraskielisten määrien perusteella. TE-palveluiden rahoituksen jako puoleksi kustannusperusteisesti (laskennallinen nykytila) ja puoleksi uusien valtionosuuskriteerien perusteella korjataan valtionosuuteen tehtävien vähennysten ja lisäysten kautta.

Power BI Raportti


Voit avata raportin suuremmaksi ’Avaa raportti’ -painikkeesta. Pääset vaihtamaan sivua kuvion alalaidassa keskellä olevan sivuvalikon avulla (nuolenkärjet eteen ja taaksepäin). Kuvioissa on aluevalintamahdollisuuksia ja muuta responsiivisuutta. Taulukossa maakunnan nimen edessä olevaa ruutua (plus-merkki) painamalla avautuvat kyseisen maakunnan kunnat. Kunnat saa piiloon painamalla maakunnan edessä olevaa ruutua (nyt miinus- merkki) uudelleen. Kokeile rohkeasti eri valintoja, esitys ei mene rikki.

Lisätietoja voi kysyä ja kehitysehdotuksia antaa ottamalla yhteyttä: 

Erityisasiantuntija, tutkimus ja kehittäminen Ari Näpänkangas, puhelin 050-433 3950 

Liiton sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pohjois-pohjanmaa.fi.