Ajankohtaista
- POPkulta kulttuurihyvinvoinnin verkoston tapaaminen järjestetään livetapaamisena 28.10. klo 12:30 alkaen Oulun ammattikorkeakoululla. Ohjelma julkaistaan lähempänä tapahtuman ajankohtaa.
- Uutiskirje 3/2025 on ilmestynyt ja voi lukea sen verkossa.
- Kevään POPkulta verkoston tapaaminen järjestettiin 6.5. Oulussa Nuorten Ystävien Klubitalo Pönkässä. Tilaisuudessa saimme kuulla Nuorten Ystävien laajasta toiminnasta (mm Klubitalot, Verto, Valmennuspajat ja Vanhempien akatemia) ja siitä, kuinka taide ja kulttuuri läpäisevät sitä kaikkea. Voidaankin sano, että kulttuurihyvinvointi on omaksuttu Nuorten Ystävien asukastyössä yhdeksi keskeisistä näkökulmista. Konkreettisen esimerkin saimme musiikkiryhmä esiintyessä. Tapaamisen ohjelma oli myös Kulttuuriosuuskunta ILMEen Kehä-festivaali 2025, kahdenkeskinen taide ja siihen liittyvä kansainvälinen hanke. taiteen toiminta
- Taiteen keinoin tukea työllistymiseen ja hyvinvointiin – esimerkkejä Pohjois-Suomesta. Aiheesta järjestetty Taikusydän webinaari 21.5. keskittyi taidelähtöisten menetelmien ja taiteen hyödyntämiseen elinvoiman, työllisyyden ja työelämävalmiuksien vahvistamisessa. Pohjois-Suomessa toteutetut hankkeet ja uudet, kehitetyt toimintamallit osoittavat, kuinka monipuolisesti taidelähtöisiä menetelmiä ja taiteen ammattilaisten asiantuntijuutta voidaan hyödyntää niin sosiaalisen kuntoutuksen, nuorten ohjauksen kuin yhteisöjen elinvoiman vahvistamisessa. Taide ja kulttuuritoiminta tarjoavat välineitä hyvinvoinnin tukemiseen ja uusien työllistymispolkujen löytämiseen. Lue koko uutinen ja toimintamallien esittely Taikusydämen verkkosivuilta. Webinaarin sisällöstä vastasivat Taikusydämen pohjoisten alueiden eli Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihyvinvointiverkostot. .
POPkulta verkosto
Pohjois-Pohjanmaalla kulttuurihyvinvointia kehitetään verkostoyhteistyön voimin. POPkulta -verkostoon ovat tervetulleita kaikki kulttuurin ja taiteen hyvinvointivaikutuksista ja niiden edistämisestä kiinnostuneet tahot. Toiminta tapahtuu matalan kynnyksen periaatteella ja sen perusajatuksia ovat monialaisuus, avoimuus ja yhteistyö. Järjestämme yhteisiä verkostotapaamisia noin neljä kertaa vuodessa.
POPkulta -verkoston toiminnan tavoitteena on :
- Edistää pohjoispohjalaisten kulttuuristen oikeuksia toteutumista niin, että taide ja kulttuuri on osana hyvää elämää sen jokaisessa vaiheessa.
- Nostaa taide ja kulttuuri suunnitelmalliseksi osaksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä sosiaali- ja terveyspalveluita.
- Löytää toiminnan organisointiin ja toteuttamiseen uudenlaisia ratkaisuja, yhteistyömuotoja ja rahoittamismalleja.
- Toimia niin, että taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset, kehittämistyö ja hyvät käytänteet tunnetaan ja tunnustetaan.
POPkulta verkosto on osa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teemaverkosto ja hyvinvoinnin yhteistyöryhmän jäsen. Pohteella kehittämistyötä tehdään monitoimijaisesti laajassa yhteistyössä. Toimintaa ohjaa ihmislähtöinen hyvinvointikäsite. Verkostona tuemme Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen toimintojen kehittämistä, sekä yhdyspintojen, palveluiden ja palvelupolkujen rakentamista kulttuurihyvinvoinnin näkökulmasta.
POPkulta verkosto on yksi valtakunnallisen Taikusydän kulttuurihyvinvoinnin yhteyspisteen alueverkostoista.



Lue ja tilaa POPkulta uutiskirje (Mailchimp)
Kulttuurihyvinvoinnin materiaalia Pohjois-Pohjanmaalta
- Hyvinvointialue Pohde: Hyvinvoinnin edistämisen sivusto. Tietoa toiminnasta ja yhteistyöstä. Sivulta löytyvät mm hyvinvointikertomus (liitteenä vapaa-aika ja kulttuuri tietopaketti), hyvinvointisuunnitelma 2025 (liitteenä kulttuurihyvinvointisuunnitelma), asukkaiden kokemustiedon keruun tulokset (yhtenä osana kulttuuri).
- Pohjois-Pohjanmaan liitto: Kulttuurihyvinvoinnin tukipaketti Pohjois-Pohjanmaan kunnille (pdf).
- Pohjois-Pohjanmaan liitto: Kulttuuri osaksi kuntien hyvinvointityötä / video (Youtube Pohjois-Pohjanmaan liitto).
- Pohjois-Pohjanmaan liitto: Pohjois-Pohjanmaan kulttuurin kehittämisohjelma 2030 (pdf).
- Lähde! Taiteesta osallisuutta hankkeen julkaisu: Tutustu ja lataa käyttöön Lähde! manuaali (pdf).
- Oulun kaupunki: Oulun kulttuurihyvinvointisuunnitelma 2021-2026 (pdf).
- 8.9.2022 Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) ja Kulttuurikenno hanke: Kulttuurista vaikuttavuutta hyvinvointiin ja terveyteen – seminaari. Pääpuhujat olivat neurotieteilijä, tanssija Hanna Poikonen ja tutkija, musiikkiterapeutti Taru-Anneli Koivisto. Lue lisää Pohjois-Pohjanmaan uutissivustolta.
Materiaalia muualta
- Cupore / Olli Ruokolainen, Tiina Kautio: Kulttuurihyvinvointialueet? Kulttuurihyvinvointitoiminnan tavoitteet, organisointi ja rahoitus hyvinvointialueilla. 2025.
- Taiteen edistämiskeskus: Kulttuurihyvinvoinnin toimintamalleja hyvinvointialueilla ja yhdyspinnoilla 2025.
- Taiteen edistämiskeskus: Laadukkaat ikääntyneiden palvelut sisältävät taidetta ja kulttuuria – Suositus ikääntyneiden kulttuuripalveluiden Suomen malliksi 2023.
- Taiteen edistämiskeskus / Kanerva Kartano: Rohkeus kohdata – Taiteilija vanhustyössä 2023.
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Hyvinvointia ja terveyttä edistävä kulttuuritoiminta kunnissa 2023 (tiivistelmä TEAviisari pdf)
- STM: Elintapaohjauksen tarkistuslista 2022 (stm.fi)
- THL: Tarinat osallisuuden edistämisessä (thl.fi)
- THL: Luovat menetelmät osallisuuden edistämisessä (thl.fi)
- Taikusydän: Kulttuurihyvinvoinnin lyhytkoulutus verkossa! (taikusydan.turkuamk.fi)
- Taikusydän: Taide nuorten tulevaisuustaitojen tukena tietokortti 1/20 (pdf).
- Taiteen edistämiskeskus: Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja (taike.fi)
- WHO: What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being raportti (who.int)
- Anita Jensen: Opas kulttuurihyvinvointitoiminnan arviointiin (pdf)
- Arts Equal –hankkeen toimenpidesuositukset ladattavaksi (sites.uniarts.fi)
- Sitra: Näkökulmia taiteen ja kulttuurin tutkituista vaikutuksista (sitra.fi)
Tutustu myös näihin
- TaikuSydän Kulttuurihyvinvoinnin yhteyspiste verkkosivut
- Taiteen edistämiskeskus: Kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijapalvelut (taike.fi)
- Kulttuurihyvinvointipooli: Valtakunnallisista kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijaelin (kulttuurihyvinvointipooli.fi)
Kaipaatko lisätietoa? Haluatko mukaan verkostoon?
Ota yhteyttä: Auli Suorsa (p. 050-386 8443 etunimi.sukunimi@pohjois-pohjanmaa.fi)